Fagor Industrial obejmuje patronatem uczelnię Basque Culinary Center (BCC) i stawia na rozwój i innowacje w zakresie wyposażenia dla branży hotelarskiej i gastronomicznej.

2019.07.29

San Sebastián, 29 lipca 2019 – Fagor Industrial obejmuje patronatem uczelnię Basque Culinary Center (BCC) i stawia na rozwój i innowacje w zakresie wyposażenia dla branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Basque Culinary Center jest pionierskim ośrodkiem akademickim na światowym poziomie, którego celem jest kształcenie wyższe, badania, innowacje oraz promowanie gastronomii i żywienia. Wiele z tych założeń podziela spółka Fagor Industrial, która obejmuje Basque Culinary Center patronatem na podstawie zawartego porozumienia i staje się głównym partnerem tej instytucji. Działanie to wpisuje się w strategię Fagor Industrial, mającą na celu poszukiwanie wraz z tą liczącą się w branży gastronomicznej instytucją doskonałości w produkcie i serwicyzację.

Od czasu powstania we wrześniu 2011 roku uczelnia Basque Culinary Center jest punktem odniesienia na światowym poziomie w kształceniu akademickim i badaniach, a jej celem jest promowanie gastronomii jako dźwigni dla rozwoju społeczno-gospodarczego dzięki Wydziałowi Nauk Gastronomicznych oraz Centrum Badań i Innowacji.

“To zaszczyt móc pracować ramię w ramię ze światowym liderem branży gastronomicznej i żywieniowej, jakim jest Basque Culinary Center”, komentuje Mario López, dyrektor generalny Fagor Industrial. “Chcemy przyczynić się do rozwoju hotelarstwa, stawiając na nowoczesność i innowacyjność naszych produktów i usług. Jesteśmy pewni, że Basque Culinary Center będzie siłą, która sprawi, że zbliżymy się do naszych celów”, konkluduje López.

„Ciągłe szkolenie naszych zespołów jest kolejnym z zobowiązań Fagor Industrial. Nie ma lepszego sposobu na to, niż powierzenie ich BCC, pionierskiemu ośrodkowi akademickiemu na światowym poziomie”, mówi Iker Alberdi, dyrektor generalny Grupy ONNERA.

Joxe Mari Aizega, dyrektor generalny Basque Culinary Center zapewnia: “zobowiązanie do doskonałości i ciągłe zaangażowanie w innowacje są wartościami wyznawanymi przez Basque Culinary Center. Wartości te podzielają obie instytucje. Dzięki połączeniu się z Fagor Industrial zwiększamy możliwości realizacji wspólnego projektu, obejmującego badania oraz innowacyjność jako impuls do zmian w branży gastronomicznej”.

 

O grupie ONNERA

ONNERA jest międzynarodową grupą przedsiębiorstw, dostarczających rozwiązań dla sektora gastronomicznego, pralniczego oraz chłodniczego. Obejmuje marki takie jak Fagor, Inoxfera, Asber, Edenox, Efficold, Danube, Domus i Primer, będące liderami w różnych sektorach, krajach i na różnych rynkach. Jest to globalna grupa sprzedająca swoje produkty na pięciu kontynentach. Posiada 9 zakładów produkcyjnych rozmieszczonych strategicznie na świecie (w Hiszpanii, Francji, Polsce i Meksyku) i zatrudnia ponad 2200 osób mogących zaoferować szeroki wachlarz rozwiązań dostosowanych do każdego rynku.

 

O Fagor Industrial

Fagor Industrial to spółdzielnia należąca do grupy Mondragón, liczącego się producenta rozwiązań dla sektora hotelarskiego, gastronomicznego i pralniczego. Mając sześćdziesięcioletnie doświadczenie i wiedzę na temat potrzeb sektora hotelarskiego gromadzoną każdego dnia, Fagor Industrial oferuje szeroką gamę produktów pod jedną marką. Fagor Industrial jest częścią międzynarodowej grupy biznesowej ONNERA, jednocześnie stanowi jej centrum organizacyjne.

 

O BASQUE CULINARY CENTER

Basque Culinary Center jest wyjątkowym środowiskiem, w którym współistnieją kształcenie, innowacyjność, badania oraz przedsiębiorczość. Jego celem jest rozwój gastronomii, rozumiany jako wiedza o tym, co jemy i jak to robimy. Działająca od 2011 roku w San Sebastián szkoła Basque Culinary Center jest pionierską instytucją, której Wydział Nauk Gastronomicznych kształci studentów z 32 krajów. Oferta edukacyjna obejmuje studia pierwszego stopnia w Gastronomii i Sztukach Kulinarnych, 8 specjalizacji magisterskich oraz kursy specjalizacyjne. BCC jest ukierunkowana na innowacyjność, jest interdyscyplinarnym ośrodkiem badawczym, który prowadzi badania i wprowadza innowacje w projektowaniu produktów i usług, a jednocześnie wspiera przedsiębiorstwa i przedsiębiorców. Oferuje szeroki wachlarz programów, inicjatyw i wydarzeń.

Fagor Industrial obejmuje patronatem uczelnię Basque Culinary Center, stawiając na innowacje i rozwój