Nowe przepisy dotyczące etykietowania energetycznego urządzeń chłodniczych

2016.07.01

Jaki jest cel tych przepisów?

Energia zużywana przez profesjonalne urządzenia chłodnicze stanowi istotną część całkowitego popytu na elektryczność w Unii Europejskiej. Normalizacja klasyfikacji i etykietowania efektywności energetycznej ma na celu zapewnienie sektorowi hotelarskiemu niezbędnych informacji pomagających przy podejmowaniu świadomych decyzji o nabyciu produktów o mniejszym zużyciu energetycznym. Podobnie intencją nowych przepisów jest zachęcenie producentów do poprawy efektywności energetycznej ich produktów. Oczekuje się, że zastosowanie nowych przepisów przełoży się na znaczną oszczędność energetyczną oraz obniżenie emisji CO2.

Jaka informacja powinna pojawić się na etykietach?

Etykiety efektywności energetycznej dla profesjonalnych urządzeń chłodniczych mają format podobny do etykiet używanych do wskazywania zużycia energetycznego dla urządzeń domowych. Etykiety powinny wskazywać klasyfikację energetyczną urządzenia, ich standardowe roczne zużycie energii w kW/h na rok, całkowitą pojemność netto komór chłodzących i mroźniczych oraz klasę klimatyczną.

Jak interpretować informacje zawarte w etykietach efektywności energetycznej

  1. Skala klasyfikacji efektywności energetycznej Klasyfikacja A podaje wskaźnik efektywności energetycznej IEE pomiędzy 15 a 25 (maksymalna efektywność energetyczna) a klasyfikacja G — wskaźnik pomiędzy 95 a 115 (najmniejsza efektywność energetyczna). Przepisy będą podlegały ciągłym zmianom, a ich celem jest stopniowe wyeliminowanie urządzeń z najwyższymi wskaźnikami (2016–2019). Ponadto, od 2019 roku, wprowadzane będą nowe wartości efektywności energetycznej (A+, A++, A+++).
  2. Klasyfikacja energetyczna urządzenia. Klasyfikacja A wskazuje największą, a klasyfikacja G najmniejszą efektywność.
  3. Roczne zużycie energii wskazane w kWh/rok.
  4. Całkowita pojemność netto komór chłodzących.
  5. Całkowita pojemność netto komór mroźniczych.
  6. Klasa klimatyczna urządzenia: Klasa klimatyczna przedstawia warunki, w jakich wykonano pomiary. W przypadku profesjonalnych urządzeń chłodniczych norma ustala klasę klimatyczną 4. (Klasa klimatyczna 4: temperatura otoczenia od +10ºC do +30ºC).

Zalety nowego systemu etykietowania

Ten rodzaj etykietowania, który był już obowiązkowo stosowany, aby ułatwić dostęp do informacji na temat efektywności energetycznej urządzeń użytku domowego, pozwala konsumentom podejmować świadome decyzje dotyczące nabywania produktów chłodniczych.

W przypadku przedsiębiorców branży hotelarskiej i gastronomicznej nabycie urządzeń chłodniczych o wyższej efektywności energetycznej umożliwia znaczną oszczędność wydatków na elektryczność w skali roku.

Fagor Industrial stawia na efektywność energetyczną

Fagor Industrial stara się zapewnić swoim klientom rozwiązania, które pomogą prowadzić biznes w sposób jak najbardziej zyskowny. Wkrótce przedstawimy Państwu nową generację urządzeń chłodniczych, z wykorzystaniem gazu ziemnego, która umożliwiła nam przygotowanie nowego katalogu produktów promujących bardziej odpowiedzialne i wydajne zużycie energii, obniżone nawet o 70%.

Nowe przepisy dotyczące etykietowania energetycznego urządzeń chłodniczych